Låg-Kolhydrat, Hög-Fett-Kost Droppar I Vikt

Låg-Kolhydrat, Hög-Fett-Kost Droppar I ViktÄr det verkligen möjligt att gå ner i vikt på ett icke-stärkelse, high-fat diet, likt Atkins, utan att skada kolesterolvärden? Tydligen så även för personer med hjärt-och kärlsjukdomar, enligt den senaste studien på temat.

Den nya studien beskriver konsekvenserna av ett nej-stärkelse, hög-fett-kost på 23 patienter i riskzonen för diabetes. Alla var överviktiga, var att ta kolesterolsänkande statiner, och hade fått diagnosen hjärtsjukdom. Den höga halt av mättat fett och inga-stärkelse kost utvecklades för åtta år sedan av endokrinolog James Hays, MD, i ett försök att hjälpa sina patienter med diabetes.

I genomsnitt, de som följer hans low-carb, high-fat diet förlorat 5% av sin kroppsvikt efter bara sex veckor. Till exempel, en 200 kilos person skulle ha förlorat 10 kilo.

Viktigare, high-fat diet inte har skadliga effekter på kolesterolnivåer. Faktum är att deltagarna såg en sänkning av blodfetter som kallas triglycerider. “Dåliga” LDL och “goda” HDL-kolesterolnivåer inte ändra, men storleken på HDL och LDL molekyler ökat.

Större LDL-molekyler är mindre benägna att bilda artär-igensättning plack. Större HDL-molekyler stannar kvar i kroppen längre tid att städa upp mer plack.

“Vi såg också en betydande nedgång i glukos-och insulinnivåer,” Hays berättar. Högre blodsocker (glukos) och insulin nivåer visar tidiga tecken på diabetes.

Massor av Fett TillåtnaMassor av Fett Tillåtna

Enligt Hays’ plan, hälften av den dagliga 1,800 kalorier komma från mättade fetter, mest rött kött och ost. “Vi pratar inte om protein, äggvita, och turkiet och vitt kött som kyckling”, säger han. “Vi pratar om fett.”

För bara några dagar sedan, i en annan studie vid American Heart associations årliga möte jämfört low-carb, high-fat-Atkins diet och tre andra populära dieter — mycket låg fetthalt Ornish plan, high-protein, måttlig-carb Zone diet, och den låg fetthalt, låg-carb Viktväktarna plan. När nitiskt följde, alla producerade liknande viktminskning och minskade risken för hjärtsjukdomar.

Hays berättar att han anser hjärt-hälsosamma fördelar av hans Atkins-liknande kost plan är på grund av dess höga intaget av mättade fetter — anses av de flesta experter att causeheart sjukdom.

“Kolesterol lämnar vår kropp via galla och fettrik mat orsakar utsöndring av galla, säger han. “Men jag vill varna för att detta är genetiskt bestämd, jag tror att de flesta klarar av att utsöndra enorma mängder kolesterol de äter med denna utsöndring av galla.” Ändå säger han att vem som helst starta någon typ av kosthållning med hög andel fett hålla noga koll på deras kolesterol och triglycerider.

Under Hö är low-carb, high-fat diet, mjölk och stärkelse som pasta och bakade varor är förbjudna och det är bara vissa frukter och grönsaker kan ätas. Och till skillnad från Atkins, som gör det möjligt för ökat, men fortfarande låga mängder kolhydrater längre deltagare kvar på planen, Hays’ plan förblir konstant.

En typisk middag på Hays plan: “Ett halvt kilo rött kött eller kyckling mörkt kött (efter tillagning), med 1/2 kopp grönsaker, 1/2 kopp sallad och en halv frukt. Det finns massor av olja men ingen ättika eller andra kryddor”, säger han. Acceptabel grönsaker innehåller broccoli, blomkål, och andra som växer ovan jord, accepteras frukter (som måste ätas senast vid varje måltid för att hålla blodsockernivån låg) innehålla äpplen, apelsiner, persikor och päron, så länge de inte behandlas.

“Det är mycket kraftig för att eliminera stärkelse helt, men de som gör det verkar göra väldigt bra” Hays säger. “Vi har följt två andra grupper av patienter som inte var med statin läkemedel för sex månader och ett år, och de förlorade 15% och 20% av sin kroppsvikt respektive och hade inga negativa effekter på deras [blodfetter]. Jag har haft några patienter förlora upp till 40% av sin vikt på detta plan.”

Men Är Det Sunt?Men Är Det Sunt?

Inte alla är övertygade om att en kosthållning med hög andel fett är den bästa strategin på lång sikt.

“Det främsta skälet till att folk gick ner i vikt på denna diet beror på att de äter färre kalorier än de är vana vid, säger Jen Keller, RD, personal nutritionist för Physicians Committee for Responsible Medicine, en ideell organisation som främjar förebyggande medicin och en vegetarisk kost.

“Det spelar ingen roll hur du gå ner i vikt-du kan svälta dig själv, du kan äta ägg hela dagen, men du gör det, om du äter färre kalorier som du är van vid, ditt blod fetter kommer att förbättras på kort sikt,” säger hon. “Men en hel del gånger, när platåer viktminskning, fördelarna i-kolesterol raderas och att du inte är bättre än när du började, och ibland värre.”

Hennes grupp har varit en lång tid och högljudd kritiker av låg-fiber med hög fett diet som Atkins, och hon är oroad över att så äter planer ökar risken för tjocktarmscancer, njursjukdom och andra hälsoproblem.

“En ny studie som kommer ut varje dag talar om vad som är det bästa sättet att gå ner i vikt. Om du tittar på världens befolkning, de friskaste och tunnaste människor är människor som följer en växt-baserad kost”, säger hon. “När de börjar äta mer fett, de gå upp i vikt och utveckla hälsoproblem.”

I en medföljande ledare, Mayo Clinic kardiolog Gerald Gau, VD, uppmanar läkare att hålla ett öppet sinne om dessa hög-fett diet. “Men jag är bekymrad över den långsiktiga kardiovaskulär risk”, skriver han. “Vi ska fortsätta att undersöka risk-nytta profilen av kalori-bundet, mer rationell dieter som medelhavsdieten, som nyligen var i samband med en slående minskning av kardiovaskulär risk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *