ska du börja dricka bakpulver för viktminskning?

ska du börja dricka bakpulver för viktminskning?om jag hade en nickel för varje naturlig vikt förlust anspråk där ute, ja, jag skulle ha så många nickels jag skulle inte behöva skriva längre.

ännu en” mirakel viktminskning ” ingrediens som finns i ditt skafferi: bakpulver. japp, samma pulver som gör bröd eller kakor stiga—är den senaste ingrediensen som ska sadlas med viktminskningskrav. vissa bloggar hävdar att det kan hjälpa dig att påskynda viktminskning (men de går ofta inte in i detaljer om hur).

i verkligheten finns det exakt noll vetenskap bakom att använda bakpulver för viktminskning.

um, varför skulle folk tror bakpulver fungerar för viktminskning ändå?

en snabb kemi klass refresher:” bakpulver är en kemisk förening som kallas natriumbikarbonat, ” förklarar rachele pojednic, ph.d., en biträdande professor i näring på simmons college.

när du konsumerar bakpulver-vanligtvis genom att blanda det med vatten och dricka det—det reagerar med magen syror för att bilda salt, vatten och koldioxid, säger pojednic. “den vanligaste (medicinska) användningen för natriumbikarbonat har vanligtvis varit som antacida”, säger hon.um, varför skulle folk tror bakpulver fungerar för viktminskning ändå?

bakpulver, med sin alkaliska profil, kan faktiskt hjälpa till att lugna symtom som matsmältningsbesvär och illamående, vilket kan orsakas av överskott av syra i magen—och om din mage känns bättre kan det också känna sig lättare.

“din mage ska vara vid ett mycket lågt (surt) ph, vilket är det som orsakar de tidiga stadierna av proteinförtunning”, säger pojednic. “om du äter en stor måltid med hög proteinhalt (eller kanske till och med hög fetthalt), skulle dina magceller sannolikt utsöndra extra syra för att bryta ner maten.”

syran i sig kommer inte att orsaka nöd, men om det finns för mycket tryck i magen, kan syran klämma upp i matstrupen och orsaka irritation som matsmältningsbesvär eller surt återflöde.

“om du tar en antacida (som bakpulver) kommer det att “neutralisera” syran som kommer in i matstrupen eller matsmältningsorganet och lindra syrans irritation”, förklarar hon.

men här är saken: att bakpulver kan orsaka ännu mer uppblåsthet på kort sikt (dess biprodukt är igen koldioxid—så du kommer att rapa ut det så småningom).

så medan bakpulver kan hjälpa din mage att må bättre, hjälper det definitivt inte dig att gå ner i vikt. “det skulle inte finnas någon fysiologisk anledning natriumbikarbonat skulle öka viktminskning, förutom kanske att få en person att känna sig mer full, minskar kaloriintaget”, säger pojednic.

kom ihåg: viktminskning händer bara när du skapar ett kaloriunderskott (dvs du bränner mer kalorier än du konsumerar); dricka bakpulver kommer inte att magiskt göra extra kalorier försvinner—om du inte är för obekväm från att dricka bakpulver att äta. (absolut en dålig idé.)

så, finns det något annat bakpulver kan göra?så, finns det något annat bakpulver kan göra?

det finns några bevis för att bakpulver kan påverka din prestation på gymmet.

när idrottare konsumerade natriumbikarbonat (a.k.en bakpulver) 60 minuter före en lägre kropp styrketräning, kunde de slutföra mer reps med mindre muskeltrötthet än deltagare som konsumerade en placebo, enligt forskning som publicerades i european journal of applied physiology.

i en annan studie som publicerades i tidskriften plos one visade cyklister som intog natriumbikarbonat 60 minuter före träning också förbättrade tider till utmattning.

“natriumbikarbonat kan gynna uthållighet genom att göra blodet något mer alkaliskt (dvs mindre surt),” förklarar pojednic. tänk på mjölksyra som bygger upp när du tränar, så småningom orsakar dina muskler att bränna och tvingar dig att stoppa eller sakta ner. “att ha mindre syra i arbetsmuskeln skulle faktiskt fördröja uppkomsten av muskeltrötthet”, säger hon.

för att få dessa fördelar verkar den mest effektiva dosen bakpulver vara 0,3 gram per kilo kroppsvikt per dag, “men det skulle vara i en mycket aktiv person som tränar för en händelse”, säger pojednic—inte den avslappnade gym-goer.

den största frågan: oftare än inte, skulle konsumera bakpulver orsaka magbesvär, vilket i slutändan hindrar din atletiska prestanda. “om du fördubblas över med magont, kan du inte exakt tävla på ditt bästa!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *